Архиерейското наместничество в Самоков и доспейци връщат към живот старата черква

Отец Михаил Колев – Архиерейски наместник на Самоков заедно с жители на село Доспей и хора с финансови възможности връщат към живот църквата „Свети Петър и Павел“. Дейностите стават с разрешението на Светия синод. По думи на отец Михаил, църквата има изключителна стойност, строена е през 19 век. През 70-те години е запусната, сега отново ще бъде възстановена по настояване на местните жители, които са особено привързани към нея, понеже ги връща към корените им и е част от паметта на селото.

С църквата е свързана и една уникална криминална история, която в селото само се предава от уста на уста и предизвиква страхопочитание. Предизвиква и въпроси по темата за безстопанствеността и бездушието към християнските стойности в миналато.

Става реч за историята с откраднатите от църквата икони и скоропостижната смърт на предполагаемите крадци. Три от откраднатите икони доскоро се пазеха в прокуратурата, но благодарение на публикация и разследване на сайта „Самоков инфо“, трите иконите преди два месеца бяха върнати на доспейци.

 

Колко са били иконите, колко кражби на икони са станали в Доспей – данните все още не може да се назоват с точност20181105_115717. Версиите са много, както и тези, защо е допуснато години наред икони да бъдат в забвение и да не са върнати, където им е мястото. Потърсихме за разговор уважаваната от цяло село клисарка баба Гена Фъркова.

 

„Иконите бяха на всички светци, бяха откраднати около 35 икони, доколкото помня. Сега вече са върнати и са в долната черква. Преди години, като ги намериха от милицята, ги беха откарали в църквата „Свети Никола“ в Самоков. Ние, с една приятелка, с каруца идехе и ги докарахме, и прибрахме. Това беше преди 4-5 години. Иконите бяха свалени от старата църква преди много години. Не съм се интересувала кой ги е откраднал. Старата църква „Св. Петър и Павел“ – уточнява Фъркова.

„Не знам кога са откраднати – през нощта ли, през деня ли?… Аз тогава бях клисарица, но в другата черква, тази черква не работеше. Сега ни върнаха още три икони, една от тях е стреляна от турците още, върнаха ни и още две, по-малки икони. И тези 20181105_120025икони бяха от старата църква“ – разказва Гена.

 

Тя е клисарка от цели 25 години. Родена е в Доспей. Има съпруг, внуци и трима правнуци. „Християни ли са българите? – питаме ние, „Християни са, и аз вервам в Господ! Какво съм се молила – за дечицата, за семейството, съм го получила. Сега се молим за по-здрави старини и с дедото, Петър, да сме си заедно“ – споделя Гена.

Мъжът е й навършил 80г. през май месец, а тя на 21 март ще стане на 80 години.

 

„61 години сме заедно“ – казва с усмивка Гена. „И двамата сме от Доспей. Като се взехме, бех на 17г.,   той – на 18г.“ – казва още Гена.

Работила е в „Мусала“, в селското стопанство, в ЗРТ – 16 години, там се пенсионирала.

 

Преди нея клисар 18 години бил баща й.

„Като го погребохме, аз исках да остава ключо на отец Дангов. „Отче, да дадем ключа на некоя стара жена“ – предложила Гена.

„Слушай, баща ти беше добър, почтен християнин, вервам и ти си като него! Ключът остава в тебе“ – рекъл отец Дангов.

 

„Така вече 25 години. И така си изкарах животът там, много съм доволна, защото Бог ми дава всичко добро и хубаво. Без сила и без вера не може“ – казва Гена.

/На сн. с приятелката й, 90-годишната Трендафила Щупалова, певица самодейка над 30 години/

Десислава Стоянова