Алпинистът Атанас Скатов оповести програмата си за 3 осемхилядника през 2019

Днес алпинистът Атанас Скатов оповести програмата си за сезон пролет- лято 2019 г. на пресконференция в Пресклуб “България “

На 03.04. 2019 с полет до Катманду той поема за 5-та поредна година към следващата си експедиция от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.
Първи в списъка е третият по височина връх на Земята – вр. Кангчендзьонга с надморска височина от 8586м ( след вр.Еверест и вр.К2).
Намира се в планината Хималаи, на границата между Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник. В превод името му означава “ Петте съкровищници на великия сняг”.
Освен, че е висок, върхът се отличава и като един от най-трудните и опасни за изкачване. След пауза от 3 години ( 2015, 2016, 2017), когато нямаше изкачване на този връх едва миналата година няколко алпинисти успяха да стигнат до върха му.
Поради голямата си отдалеченост, преходът до базовия лагер ще е суров, ще отнеме около две седмица, като се спи само на палатки. Преодолява се денивелация от 1500 метра до почти 5 500м.
По време на трекинга Скатов ще бъде придружаван от двама души и се очаква да достигне базов лагер около 17 април.
След успешното изкачване на вр. Чо Ойо миналата година намерението на алпиниста е да изкачва върха отново без употреба на изкуствен кислород .
“След завръщането ми от Непал, живот и здраве, съм запланувал да замина отново за Пакистан. Сезонът за алпинизъм в планината Каракурум започва средата на юни и след кратка почивка в България през юни ще се насоча към вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2. Надявам се, след добрата ми аклиматизация в Хималаите, опитът ми за изкачването да се увенчае с успех” – сподели днес Скатов.

Двата върха са част от планинската верига Каракурум, близко са един до друг и може да се изкачват заедно уточни още той.

До момента Скатов е изкачил 6 от 14-те осемхилядника на планетата – вр. Еверест ( 2014,2017), вр. Манаслу ( 2015),вр. Анапурна, вр.Макалу ( 2016), вр. Лхотце( 2017), вр.Чо Ойо( 2018).

Проектът на Атанас Скатов се осъществява с финансовата подкрепа на генералните спонсори – фирма” Валмарк”, фирма “Пайп Систем” както и на Община Сливен и Община Варна.
Сателитното оборудване, което ще даде възможност на алпиниста да предава звук и картина по време на експедициите си за шеста поредна година, се предоставя от фирма “NBS Maritime“- Варна.

“Изключително съм благодарен и искрено признателен на спонсорите си за това, че повярваха в мен и застанаха зад моята кауза. Без тях нямаше да са възможни тези експедиции“.