Алпинистът Атанас Скатов застава на позиция за опазване на горите

57059789_2439774686309874_3900849294348910592_n

Както писа сайтът „Самоков инфо“, преди месеци алпинистът Атанас Скатов създаде група, която се обяви в защита на горите в България от масова сеч – и от дребни бракониери, и от големи дърводобивни фирми, ползващи се с протекция на властта. Днес той сподели следното:

Здравейте съграждани от Сливен,
Здравейте и на всички граждани на България!

Дойде момент, в който трябва да се предприемат активни действия срещу дърводобива в България. На прага сме на екологична катастрофа и както 11 000 учени от цял свят алармират колко е важно да се запази всяко дърво и да се засаждат нови, в България дърводобивът се увеличава все повече от ден на ден.

Горите са на всички нас – гражданите на България, и ако ние не сме съгласни с това, което се случва в българските гори, нека изразим своето мнение и воля и предприемем конкретни действия. От нашата Фондация „Да спасим планетата“ (Save the planet) предлагаме мораториум от 10 години върху добива на дървена материал от българските гори.

През тези 10 години ще може да се направят програми и схеми за оздравяване и възстановяване на горите, както и залесяване на изсечени такива. Пускаме петиция и всеки, който иска да изрази своята подкрепа, може да я подпише. От Фондация „Да спасим планетата“ считаме, че има належаща и спешна нужда да се предприемат спешни мерки и да се вземат правилни и градивни решение в полза българската гора.


Отделно от поканата да подпишете петицията, апелираме гражданите по отделните населени места да се съберат и да дискутират и решат какво биха могли да направят срещу изсичането на горите в техния район, а след това и на национално ниво, вследствие на което да се обединим и да се координираме.


От Фондация „Да спасим планетата“ (Save the planet), предлагаме на всички заинтересовани, желаещи да се преустанови сечта в планината над Сливен, както и в цялата страна, да се съберем на приятелска среща пред Община Сливен на 14.11.2019г от 18 часа.

На тази среща всеки ще може да вземе отношение по тази наболяла тема, както и да направи предложения за конкретни действия и превантивни мерки.
Също така предлагаме и по другите населени места из България, да се организират такива срещи, на същата дата, по същото време и със същата цел.

Дойде времето когато трябва да се противопоставим на статуквото, както и на изсичането на българските гори. Ако в България все още има хора, милеещи за горите ни, които не се страхуват да изразят мнението и позицията си, се обръщаме с молба да обединим сили и да покажем, че сред нас все още има хора с гражданска позиция“.