Активните планинари напуснаха ТД „Рилски турист“ и създадоха ново дружество „Мусала“

IMG-1e82fddfeea0ca489d5b8de1d6b4bb1e-V

Клубовете за ученически и младежки отдих и туризъм създадоха дружество „Мусала“. Младите планинари, които в периода 2016г.- 2017г. напуснаха Туристическо дружество „Рилски турист“, също се присъединиха към новото Сдружение „Мусала“ и в момента то има 127 членове. От момента на създаването си досега имат доста значими успехи от участието си в национални и международни прояви.

Още през 2009г. клубът на младежите стана основател на младежко туристическо движение „Балкани без граници“. УправителниIMG-10cd0520eedf25b9aa5716a3a1baf866-Vят съвет на ТД „Мусала“ е съставен от активнIMG-7a87615621cb4135828120c03ebc6437-Vи планинари, туристи и алпинисти, сред които е световноизвестният алпинист Атанас Скатов. Председател на ТД „Мусала“ е Марияна Илиева, която има много изкачени върхове над 4 000 метра. Сред тях са Мон Блан /4 810м/, Елбрус /5642м./, исполина Дамаванд /5671м./ в Иран и други.

От август месец тази година досега младежите, членуващи в ТДIMG-24ef7faa7982d90b6a93724970083782-V „Мусала“, са завоювали 1-во място комплексно в Балканската туристическа среща в Тузла в Босна и Херцеговина, както и три златни и 6 бронзови медала в различни дисциплини – планинско ориентиране, маратон и други. Младежите се отличиха и в „Деня на планинското ходене“ в Сърбия, в „Похода на здравето“ в Авала, а ветераните завоюваха сребърни медали по планинско ориентиране в „Деня на чистите планини“ в Сърбия. Активното участие в национални ученически турнири в Етрополе донесе трето място и бронзови медали за учениците от Обединено училище „Неофит Рилски“, членуващи в екоклуба „Горски джуджета“. С победи се отличиха и участниците в индивидуалини състезания в планински дисциплини като колоездене, бързо поставяне на палатки и др. В тях участваха ученици от ОУ „Христо Максимов“, „Станислав Доспевски“ и „Авксентий Велешки“. Младите планинари вече имат изкачвания до връх Мусала и други върхове в Рила. Водач и ръководител на УТК „Ястребец“ е Диана Карабожилова с ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“. В Клуб „Джомолунгма“ членуват планинари, екстремни туристи и аплинисти. Този клуб е воден от алпиниста Атанас Скатов. Пешеходният клуб към дружеството се води от Добри Фингарски.

Туристическо дружество „Мусала“ се ползва с авторитет сред дружествата за планинарство от Балканските страни. „През 2019г. сме планирали много интересни изяви и изкачвания, включително на Монблан и един седемхилядник, който засега остава в тайна. Водач ще бъде алпинистът Атанас Скатов“ – сподели Марияна Илиева, председател на новото дружество „Мусала“. Тази година, през месец юни, Марияна Илиева беше обявена за почетен член на ТД от Балканските страни за заслуги и съдействие за развитието на муждународното туристическо движение на Балканите.

Планинари припомнят, че до октомрви 2017г. Марияна Илиева бе ръковдител на Сдружение ТД „Рилски турист“, но поради несъгласие с полтиката на ръководството на дружеството, го напусна. „Сдружение ТД „Рилски турист“ се представлява от УС с председател адв. Иванка Стефанова, адв. Екатерина Вададжийска, Анна Манчова и наемателите на туристически обекти към дружеството Любомир Япраков, Иван Чаушев и Павел Танинчев. Това не е ли в противоречие с чл. 27, ал.3 , т.3 – “че членове на УС не могат да бъдат наематели на туристически обекти, които са собственост или се стопанисват от сдружението“ – задават въпроси членове на дружеството.