Ако не се разберем всички вдясно, пак ще доминират комунистите

Румен Христов от Реформаторски блок, пред сайта „Самоков инфо“

 

Румен Христов бе един от изказалите се по време на първия съюзен конгрес на Реформаторския блок.

Христов е в СДС от 1990г. 1990 – 1992 г. – член на НКС на СДС. Родом от Русенско. Има множество специализации, сред които в  САЩ – по покана на Американското министерство на земеделието; 2000 и 2001 г. – Брюксел, Бон, Берлин – краткосрочни програми на ЕС; почетен гражданин на гр. Луивил, столицата на Кентъки, САЩ и други. Доктор по икономика; 1994 г. министър на земеделието и хранително – вкусовата промишленост – министър. 1992 г – Министерство на земеделието-заместник – министър по икономическите въпроси. 

-Г-н Христов, имате доста богата политическа биография. Видял сте много в политиката, останахте верен на идеите на демокрацията. Днес /събота,бел.ред./ е първият конгрес на Реформаторския блок. Какви са впечатленията Ви?

-Великолепна е атмосферата, дошли са много хора, включително от моя край – Русенския. Страхотна е емоцията. Връща ме към годините, когато Съюзът на демократичните сили постигаше велики победи. Днес виждам страхотен плам, страхотен жар и се надявам на тези избори да постигнем добър резултат.

-Каква е прогнозата Ви за тези избори?

-Надявам се сега също да имаме една много сериозна победа. Но всички вдясно трябва да се разберем и да намерим сили да се явим заедно. След малко ще кажа няколко думи в този смисъл и пред делегатите. Историята показа, че не сме си научили урока. Урокът показва, че когато сме заедно, постигаме повече, когато сме разделени, успехите ни са малки. Ако не сме заедно, има вероятност за недобър успех за десницата. Разделението започна отдавна и се стигна до доминиране на комунистите. В 36-тото Народно събрание ние се разделихме на три – СДС, СДС – център и СДС либерали. По-късно последва Беров, последва Жан Виденов – всички знаете какво се случи през тези години. И аз съм склонен сега да кажа – сгрешихме, извиняваме се, но нека този път да не допуснем тази грешка. Нека Реформаторският блок този път бъде единен. Започнахме заедно, нека да продължим заедно.

-Вие ще се кандидатирате ли за народен представител?

-Вероятно – да.

-От колко години всъщност сте в политиката?

-От 27 години. И междувпрочем за пръв път сега бях депутат. Смятам, че започнатото трябва да се свърши. Затова мисля да бъда един от кандидатите на Реформаторския блок.

-Срещата с Вас в Самоков предизвика голям интерес. Беше много полезна за земеделските производители. Последва ли резултат от казаното на срещата, от споделените с Вас проблеми?

-Познавам много самоковци, земеделски производители, още от времето през 1991г., когато бях заместник- министър на земеделието. И по това време съм идвал многократно в Самоков, в последствие също съм идвал в Самоков. Както си казваме на шега, ние останахме около 100 000 души, познаваме се почти всички. Много приятели имам в Самоков. Много хубава среща направихме в Самоков по покана на г-жа Светлана Атанасова. И сега ще ви съобщя една новина. Благодарение активната позиция на земеделските производители от Самоков по отношение на еднодневните трудови договори, аз приех идеята им като битка, като кауза. Тя после беше подкрепена от розоберачите и розопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци от пловдивска област и постигнахме успех. Сигурно си спомняте, че инициативата беше изведена за пръв път на срещата с мен в Самоков. В крайна сметка променихме Кодекса на труда и постигнахме възможността да се сключват еднодневни трудови договори при облекчени условия. За съжаление много други проблеми на хората, които се срещнаха с мен в Самоков, остават същите. Един от основните е липса на пазар за нашата продукция. Много се радвам обаче, че в Самоков има млади хора, които се занимават с биопроизводство. То набира скорост. Тези хора започнаха да се обединяват и имат възможност вече да изнасят част от продукцията си, която е много търсена. Надявам се да имаме възможност за слIMG_1122[1]едващи срещи в Самоков и други общи успехи.