Автоклав и осмоза за болницата

Преди Коледа в болницата беше доставена закупената със средства от общинския бюджет нова апаратура. „Около 3 000 пациенти манават годишно през отделението по хемодиализа и този апарат е от значение за работата ни“ – споделиха от отделението по хемодиализа.

Ноата техника е закупена по решение на предишния Общински съвет и е на стойност 80 000 лева, става дума за автоклав, предназначен за стерилизация на опаковани, неопаковани, кухи и плътни медицински инструменти и осмоза за хемодеализата. „Това е висок клас осмоза, представлява система от скачени съдове с полупропускливи мембрани с пречистващ ефект. Необходимо е водата за болнолежащите в хемодеализата да се пречиства, тъй като в нея има механични примеси, бактериални примеси и химикали“ – обясниха от болницата.

„Около 3 хиляди болни минават през диализата годишно. Имаме пациенти от Долна баня, Костенец и самоковските села. 17 човека са общо лежащо болните, по три пъти в седмицата им се  налага да бъдат на диализа. Доста е тежко за пациентите, стараем се да облекчим страданията и да даваме кураж. Всяка нова придобивка е от значение, защото става въпрос за спасяване на човешки живот“ – споделиха още работещите в отделението по хемодиализа.